Quantcast
Channel: Pe unde am fost...
Viewing all 63 articles
Browse latest View live

Statiunile de schi din Bulgaria, februarie 2016

$
0
0

Bulgaria. Iarna. Stațiuni de schi.

Merită? Sunt aglomerate? Au pârtii lungi, grele sau ușoare?

Ca să aflăm răspunsurile, am fost invitați de Ministerul de Turism al Bulgariei într-o săptămână de plimbare și informare. Aveam de văzut, pe lângă cele 3 stațiuni importante de schi (Bansko, Borovets și Pamporovo) și câteva surprize pregătite de organizatori.

Am pornit la drum în prima zi către o mică stațiune, Ribaritsa, un mic popas în drumul nostru către sud.


O vizită scurtă prin "sătucul" Ribaritsa m-a facut să îl compar cu mica stațiune Cheia din Prahova. Recomandat pentru liniște și relaxare.
Hotelul principal face parte din lanțul de hoteluri al Ministerului Apărării, minister ce are o companie de turism care administrează hotelurile răspândite prin câteva stațiuni, de la munte până la mare. Nu sunt cu circuit închis, iar tarifele sunt decente.



În următoarea zi am pornit către Borovets.
Aflată în Munții Rila (cei mai înalți munți ai țării), la 70 km de Sofia, stațiunea Borovets este cea mai veche stațiune de schi din Bulgaria, fiind înființată la sfârsitul secolului 19.

Are aproape 60 km de pârtii de schi, se află la 1300 m altitudine, iar domeniul schiabil atinge 2560m altitudine. Deasupra stațiunii se află și cel mai înalt vârf din Bulgaria, Vârful Musala 2925 m.

Pârtiile de schi sunt împărțite în 3 zone:

- Yastrebetz ski center – 1340 - 2369 m
- Markudjik ski center – 2340 - 2550 m.
- Central ski center – 1337 - 1780 m.

Fiind vacanță, stațiunea era destul de aglomerată, aproape ca Poiana Brașov în weekend, iar drumul de acces către pârtii, plin de mașini parcate pe margini, autocarul strecurându-se cu greu pe serpentine.

Variante de cazare? De la pensiuni ieftine până la hoteluri luxoase cu SPA-uri pe măsură, din ale căror piscine se zăresc pârtiile de schi.




Altitudinea stațiunii: 1350 m
Cel mai înalt punct al domeniului schiabil: 2560 m
Lungimea totala a pârtiilor: 58 km
Cea mai lungă pârtie: 12 km
Instalații: 1 gondola, 3 telescaune, 10 teleschiuri.


Sofia.
În capitala Bulgariei am ajuns destul de târziu, am făcut un scurt tur de oraș cu autocarul, iar după cină, neavând altă variantă, am ales un tur “by night” pe jos.  Fiind în cursul săptămânii, centrul era foarte pustiu, aleea pietonală aproape goală, destul de plăcut, fără turiști galagiosi J. Am făcut un mic tur al clădirilor importante, culminând cu cea mai mare biserică ortodoxă din Bulgaria, Catedrala Alexander Nevsky, poate cel mai important simbol al Sofiei.

foto: George Vasiliu
foto: George Vasiliu
După "doar" 3 ore și jumătate și cam 10 km, ne-am întors obosiți la hotel.

În următoarea zi, în drumul nostru către Bansko, am facut un popas la Mănăstirea Rila.
Aflată pe valea râului Rilska, mănăstirea este una din cele mai importante monumente din Bulgaria, fiind inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.



Mănăstirea a fost înființată de Sfântul Ioan de Rila, un călugăr ce trăia în locuri pustii și izolate, înainte de a se stabili în Munții Rila. Datorită minunilor ce le săvârșea pentru a-i ajuta pe oameni, a fost înconjurat de numeroși ucenici ce au ridicat o tabără în jurul grotei în care acesta trăia. Astfel a apărut Mănăstirea Rila (în secolul X).

Sfântul Ioan de Rila este considerat sfântul patron al bulgarilor.



Banya
Înainte de a intra în Bansko, ne abatem câtiva km în direcție opusă, pentru o surpriză locală.
O simpatică "babushka", împreună cu două mai "tinerele", ne introduc în tradițiile și folclorul local.



Și ca să simți tradiția, trebuie să faci parte din ea: cu puțin "rakya"începi să înțelegi și limba bulgară și faci ce ți se spune. Chiar te însori pentru vreo oră..,


Sau te faci "casnic"și ajuți la bucătărie.

Răsplata este întotdeauna dulce și aromată.


Bansko
Ne aflăm acum în Munții Pirin, munți unde găsim al doilea vârf ca înălțime din Bulgaria: Vârful Vihren, 2914 m. Pe partea nordică a masivului descoperim cea mai mare stațiune de schi din Bulgaria - Bansko. 


Bansko. Te uiți pe hartă; e o stațiune mare. Te uiți mai atent și descoperi orașul vechi. E mic. în jurul lui s-a dezvoltat stațiunea de azi. Pare un mic haos în construcții, dar te obișnuiești după o zi.

Primele dovezi scrise ale micului sat apar prin anul 1576, în documente turcești. Până prin secolul 18, cei mai mulți locuitori erau crescători de vite și meșteșugari. Apoi orașul s-a dezvoltat pe baza comerțului, meșteșugarilor, cherestelei, morilor de apă, morilor pentru împâslirea țesăturilor de lână, aflate de-a lungul râului Glazne.
În 1938 în curtea bisericii apare prima școală, iar în 1847 aceasta se transformă într-o școală modernă. După 3 ani se construiește o nouă școală și începe distribuirea ziarelor și a cărților Renașterii.

Un mic tur de oraș, nu ne ia mai mult de 2 ore. De la Biserica "Sfânta Treime", construită în anul 1835, ieșim pe străduțele pietruite în piața centrală, în apropierea căreia găsim și câteva muzee mici cu arhitectură tipică și o expoziție de icoane.





În jurul orașului vechi apar construcțiile care au dezvoltat stațiunea, de-o parte și de alta a râului.


Domeniul schiabil oferă turiștilor 75 km de pârtii, cea mai lungă având ~16 km (o combinație de pârtii albastre cu un drum ușor de coborâre până în stațiune).
Aproape toate pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă (în jur de 260).
Infrastuctura pe care au pus-o la punct, împreună cu puțin noroc din partea "zeului zăpezii", fac ca sezonul de schi să țină din decembrie până la sfârșitul lunii martie, iar stratul de zăpadă să fie suficient de gros și în zilele mai călduroase.

Din capătul stațiunii, telegondola ne duce pe o distanță de peste 6 km până la baza telescaunelor. De aici instalațiile se risipesc în mai multe direcții, ajungând până la 2560 m, cel mai înalt punct al domeniului schiabil.

Există o problemă majoră, în special în weekend și în vacanțe: coada la gondolă. Se poate aștepta și până la 2 ore la urcare, iar micii întreprinzători cu microbuze sunt dornici să te ducă până la stația de sus pentru vreo 10 leva. Există zvonuri că s-ar dori construcția unei noi gondole, dar ecologiștii întârzie puțin proiectul.

Altitudinea stațiunii: 925 m
Cel mai înalt punct al domeniului schiabil: 2500 m
Lungimea totală a pârtiilor: 75 km
Cea mai lungă pârtie: 16 km
Instalații: 1 gondolă, 6 telescaune, 7 teleschiuri.


Următoarea destinație: Pamporovo.
Dar până să ajungem acolo, facem un mic popas la Lacul Dospat.



Atracția zilei a fost Peștera "Gâtul Diavolului".



Legenda peșterii este legată de Orfeu..., dar cel mai bine este să o ascultați spusă de ghid. Deci, dacă aveți drum spre sudul Bulgariei, opriți-vă să vizitați această peșteră.


După coborârea prin tunelul de intrare săpat manual se ajunge în imensa sală principală.

Suntem în Sala Tunetului: râul, ce intră prin partea de sus a peșterii, formează cea mai înaltă cascadă de sub pământ din întreaga Peninsulă Balcanică; 42 m.

După 400 m de la intrare, apa dispare printr-un tunel adânc de 150 m într-o altă galerie. Se spune că tot ce intră în peșteră, purtat de râu, nu iese afară niciodată.


Partea mai "dificilă" o reprezintă scările înalte și abrupte, nerecomandate celor cu rău de înălțime :)

Ieșirea din peșteră se face într-un mic canion, de la care se coboară pe o potecă, apoi pe drum până la intrarea în peșteră.


Pamporovo
În penultima zi am descoperit ultima stațiune de schi importantă a Bulgariei, Pamporovo.
Suntem în Munții Rodopi, ce se întind în sudul Bulgariei.

Este una din cele mai vechi stațiuni, nu foarte mare, cu doar 37 km de pârtii. Nu părea deloc aglomerată, cu toate că una din pârtii era închisă pentru un concurs, iar vacanța elevilor bulgari era în toi.

Stațiunea se află la o altitudine de 1650 m, sub Vârful Snezhanka.



Ne-am bucurat de o urcare cu telescaunul pe vârful Snezhanka, ghidul nostru fiind Dl. Pamporov, urmașul celor ce au deținut cândva această zonă în care este acum stațiunea.


Din fericire am putut urca și în turnul Snezhanka, la 2082 m deasupra mării. În zilele cu vizibilitate bună, de aici se poate vedea Marea Egee.





Altitudinea stațiunii: 1650 m
Cel mai înalt punct al domeniului schiabil: 1926 m
Lungimea totală a pârtiilor: 37 km
Instalații5 telescaune, 8 teleschiuri.
Recomandată pentru schiori: începători / intermediari.

Finalul zilei ne găsește în stațiunea Devin, stațiune cunsocută pentru apele minerale și cele termale.
Este un orășel micuț, rămas puțin în urma stațiunilor moderne, cu câteva hoteluri puțin supraapreciate la clasificare.

Un tur de oraș durează cam o oră și jumătate, incluzând și o urcare pe străzile înguste, până aproape de vârful dealului, pentru o perspectivă de ansamblu.

cred că e un fel de "casa de cultură a sindicatelor" de la noi :)


Primăria cu "cârciumă".









Infotripul se termină cu un peisaj de poveste, așa cum ar fi trebuit să ne întâmpine toate stațiunile montane ale Bulgariei: cu zăpadă din belșug.


Din fericire, reușim să nu rămânem împotmoliți pe drum și ajungem acasă cu dorința de a ne întoarce cândva să încercăm pârtiile cu schiurile în picioare :)


Ski in Bulgaria - Bansko, februarie 2016

$
0
0
Al treilea sezon de ski, pentru noi, este unul cu puțină zăpadă. Dacă în anii trecuți nu ne puneam problema cantității de zăpadă, de data aceasta am stat cu prognoza meteo deschisă zilnic.

La Poiana Brașov era ceva zăpadă, dar ba e aglomerat, ba apar pietrele după-masă; s-au chinuit administratorii să producă zăpadă artificială, au reușit, dar fără ajutor "de sus", nu sunt condiții cum am vrea noi. La Sinaia e loterie dacă iți stabilești vacanța din timp: dacă bate vântul, te uiți pe geam toată vacanța.


Așadar, am ales o variantă nici prea scumpă, nici prea departe de casă, dar cu zăpadă din belșug: Bansko.
Ora 5 la Ploiesti - ora 14 la Bansko.
Am găsit o cazare decentă, la vreo 300 m de gondolă, pentru 5 nopți, gândindu-ne că 4 zile de schi ne ajung.

Drumul prin Bulgaria a fost ok, liber chiar, fără poliție la pândă; asfaltul nu e cel mai grozav pe drumurile naționale, dar autostrada de după Sofia, compensează întârzierea.

Astfel, pe la ora 14 eram deja la Bansko, mergând apoi la gondolă să ne luăm skipass-urile pentru a doua zi, evitând cozile de dimineață.
Pentru skipass de minim 4 zile se fac fotografii la casierie, deci e musai să fie toată lumea prezentă.

Cea mai neplăcută experiență era dimineața, la prima urcare cu gondola: cu toate că la 8.30 ne aducea shuttle-ul de la hotel la gondolă (aceasta fiind și ora de pornire a instalației), mai puțin de 40 de minute nu am stat la coadă. Maximul a fost de 1 oră. Bineînțeles că erau "biznismenii" locali prezenți cu microbuze, gata să te urce la stația de sus a gondolei pentru doar 10 leva de persoană. Dar, timpul pierdut pe drum și costul nu reprezentau un avantaj prea mare, așa că foarte puțini renunțau la coadă.


Din 4 zile de schiat, primele 2 zile au fost cu vreme extraordinar de frumoasă.
Am luat-o la vale de la 2500 de m, altitudinea maximă a domeniului schiabil. Am combinat pârtiile în funcție de cât de aglomerat era la telescaune, oprindu-ne unde era coada mai mică.



Zăpadă din belșug la 2500 m.










Ultimele două zile le-am prins cu vreme mai proastă, cu vânt puternic în partea de sus. Din acest motiv, instalațiile au fost închise progresiv, rămânând, în afară de gondolă, vreo 2 telescaune deschise și 2 teleschiuri. În ultima zi, vântul s-a mai potolit și au reușit sa mai pornească încă un telescaun.


Problema mare erau cozile care se formau la instalațiile deschise, ce nu prea erau în stare să facă față fluxului de schiori. Și, din fericire, vacanța bulgarilor fusese cu o săptămână înainte, altfel jumătate de zi stăteai la cozi.


De la stația de sus a gondolei, instalațiile se împrăștiau pe munte și dacă vremea era ok, nu se mai făceau cozi.


Relaxarea de seară în Queen's Pub, cu muzică în surdină, fără fum și cu mâncare bună:





Dacă inițial ziceam că 4 zile de schi ne ajung, la final simțeam că ar mai merge vreo două :)


Data viitoare stăm mai mult!

Baile Herculane si imprejurimile

$
0
0


Băile Herculane - Morile de apă de la Rudăria - 

- Cascada Bigăr - Satul Ineleț - 

- Orșova - Cazanele Dunării

Băile Herculane
O stațiune ruinată. Asta îmi venea în minte când mă gândeam la Herculane. O stațiune în care lumea e "obligată" să meargă pentru tratament.

Dar în câteva zile mi-am schimbat părerea. Am descoperit o stațiune care vrea sa renască. Să-și scuture mantia urâtă care s-a așternut peste ea de prea mulți ani, după așa zise privatizări și "strategii" făcute de dinozaurii vechi din turism, care numai turism nu au vrut să facă, care după ce și-au umplut buzunarele, au lăsat în urmă ziduri crăpate și geamuri sparte.

Când te gândești la Băile Herculane, te gândești la tratament. Dar, poate nu ai nevoie. Și atunci nu trebuie să o eviți. Trebuie să o descoperi.

Vrei istorie? Găsești la Herculane.
Vrei natură, peisaje? Găsești din plin. Cade muntele pe tine aici.
Vrei să faci drumeții? Ai de unde să alegi.
Vrei revigorare, SPA și relaxare? Hai la Herculane!


Asociația ProTurism Herculane ne-a invitat un weekend, în aprilie, să vedem cu ochii noștri că lucrurile încep să se miște în micuța stațiune, că există oameni care se implică și care vor să readucă înapoi farmecul pierdut al stațiunii. Vor să facă din nou cunoscute și apreciate apele termale și, împreună cu acestea, frumusețea împrejurimilor.

Am fost pentru prima dată la Herculane. Dar acum aștept să mă întorc într-o vacanță, pentru că mai sunt lucruri de descoperit aici. Să fiu turist in țara mea.


Hotelul Afrodita
"Tabăra de bază" am stabilit-o la Hotel Afrodita, care ne-a făcut șederea tare plăcută. O echipă tânără, cu zâmbetul pe buze, care te face să uiți că ești într-o stațiune balneo.
După o zi plină, te așezi în balcon, te uiți la munții din fața ta, la cât sunt de impunători și te hotărăști cu greu să cobori la SPA.

Odată ajuns acolo, nu regreți: te așteaptă o piscină, jacuzzi-uri, saună, masaje și tot ce mai e nevoie pentru un "refresh".

Cu bateriile încărcate, ești pregătit de o noua zi.


Băile Herculane - stațiunea imperială
Având cu noi un ghid ce iubește toată această zona, pe Florin Arjocu, ziua noastră a fost una plină până seara. Am zis până seara? De fapt a fost plină până la miezul nopții; dar asta aveam să aflăm târziu, tare târziu...




Am luat stațiunea la pas, printre izvoare sulfuroase și băi în aer liber, pe lângă Băile Imperiale Austriece, pe la statuia lui Hercules, apoi pe drumul roman până la Hotelul Roman, în al cărui interior descoperim Băile Imperiale Romane.





Herculane a apărut acum 2 milenii, în anul 102, când Împăratul Traian a pus bazele stațiunii.
Romanii au înțeles potențialul tămăduitor al apelor termale și sulfuroase, când, în urma unor lupte, caii răniți si bolnavi, se însănătoșau foarte repede după ce erau lasați liberi pe malurile Cernei.




După retragerea armatei romane a început declinul băilor, deși ele au fost folosite în continuare.
După 1736 începe reconstrucția băilor de către grănicerii bănățeni, stațiunea devenind "cea mai frumoasă stațiune de pe continent", așa cum spunea Împăratul Austro-Ungariei, Franz Iosef. Împărăteasa Elisabeta (Sisi) era îndrăgostită de stațiune, venind aici de cinci ori, după ce a descoperit binefacerile izvoarelor.



Morile de apă de la Rudăria
Urmând șoseaua de la Herculane către Anina, ne abatem la un moment dat spre stânga, către comuna Eftimie Murgu (denumită până în 1970 "Rudăria").
Din centrul localității urmărim indicatorul ce ne trimite la ieșirea din sat, pe malul râului Rudăria.


Aici descoperim cel mai mare complex de mori de apă (complex mulinologic) din sudul Europei. Mergând către Cheile Rudăriei, descoperim 22 de mori de apă, restaurate sub patronajul Muzeului Astra din Sibiu. Ele sunt folosite încă la măcinat, o moară fiind gospodărită de 15-20 de familii din sat.







Cascada Bigăr
Autocarul ne duce cale de câțiva km înspre Anina, iar, la un moment dat, pe partea stângă a drumului, chiar în dreptul Paralelei 45, descoperim Cascada Bigăr.
Nu puteți rata locul: sunt mașini parcate peste tot. Unde e cascada? Ne apropiem de parapetul drumului și o găsim lângă râul Miniș, frumoasă, dar micuță. Totuși, e cochetă.

Toată lumea încearcă să coboare printre copaci, pe o potecă abruptă, cât mai aproape de râu.
Cei ce reușesc, au ocazia să o pozeze artistic, așa cum apare în fotografiile care au făcut-o celebră.
Mușchiul pe care curge și forma ei o fac frumoasa. Nu e ceva extraordinar, dar este frumoasă.



După achitarea taxei de vizitare de 5 lei, se poate merge către Izbucul Bigăr, de unde ies la suprafață apele cascadei. Poteca stâncoasă ce ajunge la izbuc se continuă cu o punte de lemn de la capătul căreia se poate urca până la gura grotei cu același nume.





Satul Ineleț

Întorși la Herculane spre seară, Florin ne propune, celor ce încă mai avem energie, să vizităm unul din satele "de deasupra norilor". Satul Ineleț, la care putem ajunge urcând pe o potecă de munte și pe câteva scări de lemn prinse de stâncă. Ne strângem zece aventurieri.

Urmăm șoseaua către Baia de Aramă și după vreo 20 km găsim pe partea stângă un mic panou ce ne arată drumul către sate. Trecem puntea peste Cerna și începem urcușul pe versantul muntelui, în serpentine scurte, dar abrupte.




După vreo 20 de minute ajungem la baza scărilor; am câștigat destul de multă altitudine față de firul văii, unde de-abia mai zărim șoseaua.
Câțiva turiști coboară pe scări, un bun prilej pentru noi de a ne odihni câteva minute, înainte de asaltul scărilor de lemn.
Ne luăm inima în dinți și începem asaltul scărilor prinse de stâncile calcaroase. Avem 4 scări, în total având cam 100 m lungime. În jos ne uităm mai rar, dar ce nu face drumețul pentru o poză :)








Scăpați de grija amețitoare, ne continuăm urcușul pe poteca șerpuitoare. Ieșim într-un final din pădure, pe culme, unde ne odihnim la troița ce ne iese în cale.




Rugăciunile de pe panourile de lemn pe care le-am întâlnit până aici ne-au ajutat: în zare îl vedem pe Nea Luca, ieșit la o "mică" plimbare, în întâmpinarea noastră.

E semn bun, căci din poiană ajungem direct la biserică și cimitir, dar Nea Luca, cu poveștile sale, alungă întunericul ce ne-nconjoară.

Ne poftește la el acasă. Dar zice că nu-i grabă, că mai avem "puțin" de mers. Și ne mai arată vreo 2 case pe versantul de peste valea adânca ce se cască în apropierea noastră. Le zărim cu greu printre copaci și căpițe de fân. Greu de crezut că mai sunt locuitori pe acolo.


Iată și școala!


- Păi cine vine aici la școala, Nea Luca?
- D-apăi, avem 4 copii la școală.
- Și învățătoarea?
- Păi și ea vine tot pe scările agățate de stâncă, pe care le-ați urcat, că face naveta.
- În fiecare zi?
- Eeee, le mai dă și pauză.

Școala a fost electrificată cu ajutorul Asociației "Free Miorița", care a adus panourile solare necesare.
De altfel, doar câteva case din cele aproape 100 câte mai sunt pe dealuri (în cele 4 sate), au panouri solare.
În rest, lampa cu gaz își face treaba în continuare.


După vreo jumătate de oră, poposim în curte la gazda noastră. E târziu, suntem obosiți și ne este foame. Gazdele se apucă de bucătarit, mirosuri "ucigătoare" vin dinspre bucătărie, iar rachiul de fructe ne dă drumul la povești care mai de care mai vesele.


Tentația de a rămâne peste noapte e mare, dar cum nu avem semnal la telefon să anunțăm colegii, o lăsăm pe altădată.

Ospățul e gata, plata e modica; e timpul să purcedem la drum, dar nu pe unde am venit, ca e mai greu noaptea; Nea Luca ne conduce până la poteca cu marcaj turistic, ce coboară în serpentine abrupte pe versant. E a doua cale de acces în sate; pe aici își cară proviziile înainte de venirea iernii, cu caii.


Îi promitem gazdei că ne vom întoarce, într-o zi de vară, să lenevim printre pășuni si căpițe de fân.

Coborâm vreo trei sferturi de oră, la lumina lanternelor, ieșind cu vreo 2 km în aval de locul unde am parcat mașinile; urmează o plimbare pe șoseaua pustie, la lumina lunii.


Cazanele Dunării

Ultima zi la Herculane. Autocarul ne poartă prin Orșova, Eșelnița, până ajungem la chipul lui Decebal de pe Dunăre; de aici vom închiria bărcuțe și șalupe pentru o croazieră de aproape 2 ore.




Pornim din Cazanele Mici, cu povești la bord spuse de căpitanul bărcii, trecem pe lângă Mănăstirea Mraconia și pe lângă Golful Dubova, urmând ca după intrarea în Cazanele Mari să facem o mică debarcare la Peștera Veterani.







După 10-15 minute așteptăm la ponton bărcuța să ne continue plimbarea catre Pestera Ponicova; aici, bărcile mai înguste pot intra cam 10 m în interiorul peșterii. Aceasta se poate vizita, dar intrând din sens opus, dinspre șoseaua de peste munte.







Cele 3 zile de plimbări au luat sfârșit. Am văzut multe, dar încă mai avem de vizitat prin zonă destule lucruri frumoase. De-asta zic că trebuie să mai venim pe aici. Poate la toamnă.

Viewing all 63 articles
Browse latest View live